Merhaba arkadaşlar bu makalemde şifrelerin genelde ne tür yöntemler ile kırıldığına, nasıl güçlü şifreler oluşturabileceğinize ve şifrelerinizin güvenliğinin önemine değineceğim.
Doğum tarihi,ad soyad,telefon numarası gibi kişisel verilerimiz ile aynı olan ve basit ve genel şifreler olan,123456,987654321,123asd gibi şifreleri kullanmanın çok büyük bir risk olduğunu hemen hemen hepimiz biliyoruz . Bilmemize rağmen bu tür basit şifreleri kullanmamızdaki savunmamız benim şifremi kim ne yapsın benim şifremi hangi hacker neden hacklesin gibi bahaneler oluyor. Derken bu zamanla alışkanlık haline geliyor ve çok önemli olan şifrelerimizi bile basit şifrelerden seçerek geri dönüşümü olmayacak tehlikeye davetiye çıkarıyoruz. Ele geçirilen bir çok parolada dünya da kullanılma rekoru kıran zayıf parolalardır (Örn: 123456 v.b. ).
Şifreleri sadece hackerler değil Crakingciler de kırmaktadırlar. Crackingciler proxyler ile sistem üzerine kayıtlı elde etmiş oldukları kullanıcı adı veya e posta adresleri programlar aracılığıyla seri bir şekilde deneme yanılma yöntemi ile şifreleri kırmaktadırlar. Şu an dünyadaki bir çok büyük siteler bile crackinge tam anlamıyla engel olabilmiş değiller ve işin ilginci craking yasal olarak suç değil. Neden suç değil diyecek olursanız çünkü herhangi bir şekilde sistem zarar vermeden sadece denem yanılma yöntemi ile şifreleri elde ediliyor,ama şu nokta var ki craking ile ele geçirilen elektronik hesap üzerinden herhangi bir değişiklik yapılırsa o an suç oluyor. Bu durumda bu şifremizi bu tür tehlikelerden korumak için geriye tek seçenek kalıyor güçlü parolalar seçmek.
Güçlü paroladan kastımız en az 12 karakterli harf ,rakam ve mümkünse özel karakterlerinde bulunduğu şifrelerdir.
Tabi bu tür şifreler çok güçlü olur anacak bunları oluşturmakta bir o kadar da zor olur. Güçlü şifreleri zahmetsizce ve kolayca oluşturmak için http://strongpasswordgenerator.com/ servisini kullanabilirsiniz .Servisin kullanımı oldukça basittir. Oluşturacağınız parolanın kaç karakterli olacağını ve özel karakterlerin bulunup bulunmayacağını seçmenizle ‘’Generate Strong PassWord’’ butontuna her tıklamanızda farklı bir parola oluşur. Bu parolaları akılda tutmak kolay olmayacağı için daha önceden yazmış olduğum ücretsiz şifre kayıt programı başlık yazımda anlattımğım OSİF programını şifre kayıtlarınız için kullanabilirsiniz.
Oluşturduğunuz şifrelerin ne kadar güvenli olduğunu aşağıdaki siteler ile ölçebilirsiniz:
http://www.passwordmeter.com/
http://rumkin.com/tools/password/passchk.php
Not: Osif şifre kayıt programına yazmış olduğunu şifreleri en sağlam mail hesabınıza taslak olarak kayıt ediniz,aksi halde bilgisayarınız yarın bir gün çöktüğünde ortada kalırsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder